Het Stop Food Waste symposium en de oplossingen

Eerder was op ons blog te lezen dat wij een denktank hebben opgericht met geniale conceptdenkers als: Edward de Bono, Daan Roosegaarde, Lidewij Edelkoort, Joep van Lieshout, Erik Kessels, Frank Tjepkema, Raoul Heertje en Wim Michels. Met de denktank organiseren we brainstormsessies om ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Onze missie is namelijk: ‘de wereld verbeteren met een andere manier van denken.’ Omdat dat nogal wollig klinkt hebben we de koe bij de horens gevat en zijn we begonnen met het oplossen van wereldproblemen. NRC Next heeft 10 artikelen geplaatst met de oplossingen, deze zijn te vinden op ons platform ‘Het ei van Columbus’.

005 stopfoodwaste brainstorm 24sept2014 fotoMoniqueKooijmans

Onze volgende stap is actuele maatschappelijke problemen aanpakken en het bedrijfsleven te helpen met concrete oplossingen. De Europese Unie heeft 2014 aangewezen als het jaar tegen food waste. Daarom hebben we een symposium georganiseerd tegen voedselverspilling: het Stop Food Waste symposium. 30% van de mensen heeft namelijk honger terwijl 50% van ons voedsel uit de gehele food chain wordt weggegooid. Jaarlijks wordt 2 miljard euro aan voedsel verspild bij bedrijven en wij willen dit bedrag terugbrengen naar 0. De grootste verspilling zit in zuivel, brood, fruit en groente. Daarom zijn 10 captains of industry uitgenodigd om hun waste vraagstukken met ons te delen. De bedrijven zijn geselecteerd uit gehele food supply chain: van oogst tot transport, productie, verpakking en schapmanagement. Deelnemende bedrijven zijn: FrieslandCampina, Tetra Pak, Bake Five, Univeg, La Place, Hutten Catering en Plus supermarkt. De denktank heeft zich over de vraagstukken van de bedrijven gebogen. Er zijn 100 out-of-the-box oplossingen bedacht voor de bedrijven om de food waste terug te dringen en meer omzet te halen uit de waste.

Met het Stop Food Waste symposium hebben we een vuist gemaakt tegen voedselverspilling, maar ook aan het bedrijfsleven laten zien wat 3.0 conceptdenken betekent voor je bedrijf, namelijk winst halen uit waste. Een 3.0 concept start vanuit de ‘why’ van een organisatie, is onderscheidend, innoverend en haakt in op trends en latente behoefte van doelgroepen en geeft betekenis. 3.0 concepten leiden tot de verbetering van business modellen. En het állerbelangrijkste: een 3.0 concept voegt waarde toe aan de maatschappij.

Een greep uit de oplossingen tegen food waste:

Melkklontjes
Melkklontjes van rietsuiker leiden tot minder verkwisting met verpakkingen. In een café krijg je momenteel nog standaard een plastic melkkuipje en papieren staafje met suiker naast je koffie. Dat levert ontzettend veel afval op. Melkklontjes van rietsuiker kun je daarentegen gewoon in je koffie gooien. Ze lossen volledig op en je hebt een heerlijk bakje koffie met melk en suiker.

melkklontjes

Pratend pak
Veel producten belanden in de prullenbak omdat ze over de datum zijn. Een pratend pak dat vertelt hoelang het product nog houdbaar is en hoeveel er nog inzit, kan verspilling voorkomen. Dat klinkt wellicht futuristisch, maar het is minder ingewikkeld dan je denkt. Vrijwel iedereen kent de muziekkaartjes wel die gaan spelen zodra je ze open klapt. Aan de zijkant van een pak melk kun je ook kleine geluidschipjes plakken.

pratend pak

Supermarkt van de toekomst
In de toekomst zal de supermarkt er heel anders uitzien dan nu als het ligt aan de denktank. Er bestaan scans die kunnen bepalen of je voldoende vitamines, mineralen, vocht en eiwitten binnenkrijgt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die weten wat ze nodig hebben bewuster met hun voeding omgaan en minder weggooien. Wij pleiten er dan ook voor dat supermarkten, in samenwerking met zorgverzekeraars en huisartsen, gepersonaliseerde tests voor klanten aanbieden. Als consumenten daarbij ook voedingsadvies krijgen, kan de supermarkt als het ware de rol van een gezondheidscentrum invullen. Een ideale kans dus om mensen gezonder te laten leven en voedselverspilling tegen te gaan!

supermarkt

Kijk voor alle oplossingen op: stopfoodwaste.nl

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.
US

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing