Conceptdenken helpt wereldproblemen oplossen in NRC Next!

20140407_miniatuurNRC_Next artikel

Dutchlabel gaat in samenwerking met NRC Next en 10 bekende conceptdenkers wereldproblemen oplossen. De conceptdenkers geven iedere week hun creatieve oplossingen voor wereldproblemen zoals, files, armoede, milieuvervuiling en food waste. De conceptdenkers die mee doen zijn;

  • Edward de Bono
  • Daan Roosegaarde
  • Lidewij Edelkoort
  • Joep van Lieshout
  • Erik Kessels
  • Frank Tjepkema
  • Goos Geursen
  • Wim Michels
  • Rob Wagemans
  • Piet Hein Eek

Elke week zal een andere conceptdenker uit de denktank zijn oplossingen voor verschillende wereldproblemen publiceren in NRC Next. Edward de Bono trapt af. De grootmeester van het conceptdenken deed afgelopen maandag in NRC Next met zijn oplossingen voor het fileprobleem.

Het ei van Columbus
Het ei van Columbus is een online interactief platform met: ‘de beste methode om samen tot vernieuwende oplossingen te komen.’ Monique Juffermans, initiatiefnemer van de denktank en eigenaar van conceptbureau Dutchlabel in Amsterdam, bracht de 10 conceptdenkers bij elkaar. Verschillende wereldproblemen worden, in samenwerking met NRC Next, op het interactieve platform besproken en bediscussieerd. Iedereen krijgt de mogelijkheid om mee te doen.

Conceptdenken
Dutchlabel wil de wereld verbeteren door middel van een nieuwe manier van denken: conceptdenken. Conceptdenken doe je met je linker en rechter hersenhelft. Beide hersenen moeten in balans zijn en in concert met elkaar komen. Om te weten hoe conceptdenken daadwerkelijk kan helpen bij het oplossen van wereldproblemen, zullen enkele voorbeelden deze manier van denken duidelijk proberen te maken.

Conceptdenken zorgt ervoor dat we maatschappelijke oplossingen breder zien en zelf vormgeven. Een voorbeeld: Het Israel-Gaza conflict. Israel zegt: “Zij vuren raketten op ons af, dus daar wonen slechte mensen. Daar zit geen visie achter. Het is enkel een staaltje rechtlijnig zwart-wit denken, zoals de kerk in de Middeleeuwen ook deed.” Volgens Edward de Bono, grootheid op het gebied van het lateraal- en conceptdenken, is het veel slimmer om de Gazastrook 3 biljoen dollar per jaar te geven en elke keer als ze een raket op Israël schieten, gaat er 50 miljoen dollar vanaf. Dat is design denken; het niet via de gebaande paden denken. Wetten zijn niet genoeg, want het laat ons rechtlijnig denken. Conceptdenken verandert de scène.

De uitspraken van De Bono passen in een onomkeerbare trend. Ons denken verschuift langzaam: van analytisch denken naar conceptdenken, omdat we daarmee andere delen van de hersenen activeren en creatievere oplossingen kunnen aandragen voor de ingewikkelde problemen waar de mensheid nu mee kampt.

Geen land ter wereld waar verkeersopstoppingen geen probleem zijn. Ingegeven door eigen observaties bedacht De Bono hiervoor een verrassende oplossing: een rijbewijs dat slechts enkele dagen per week geldig is. Het deeltijdrijbewijs dwingt mensen om meer en vaker samen te reizen. Ze gaan zichzelf organiseren om naar het werk te gaan of te winkelen. Een rijbewijs voor zeven dagen in de week verkrijgen is ook mogelijk, al betaal je daar wel twintigmaal de prijs van een driedaags rijbewijs voor.

Het conceptdenken is de toekomst, ons denken zal veranderen. Zo zegt Lidewij Edelkoort, voormalig directrice van Design Academy Eindhoven, wereldberoemd trendwatcher en lid van denktank, het volgende: “Ons denken zal in 2020 totaal zijn veranderd. We zijn ons ervan bewust dat het anders moet, dat we andere, creatievere oplossingen moeten bedenken voor de problemen waar we nu tegenaan lopen. Het ideaal van deze eeuw zal zijn dat we onze twee hersenhelften met elkaar verbinden. Eigenlijk is dat de opdracht die wij hebben: emoties met rationaliteit verbinden.”

Ben je benieuwd of ook jij kan conceptdenken? Op ons vernieuwde interactieve platform kan je mee doen met de oplossingen voor wereldproblemen bedenken. Doe mee aan de discussies en maak kans om zelf in NRC Next te komen.

Meer informatie over wereldproblemen oplossen in NRC Next en conceptdenken vind je op heteivancolumbus.net

This entry was posted in Dutchlabel, Methode conceptdenken and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.
US

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing