Het getal 13 – Hoezo negatief?

Vrijdag de dertiende wordt beschouwd als ongeluksdag vanwege de combinatie vrijdag en het getal dertien. Vanuit het christendom wordt de dag als volgt verklaard: vrijdag was de dag waarop Jezus gekruisigd werd. Dertien als ongeluksgetal verwijst volgens sommige historici terug naar het Laatste Avondmaal, de laatste maaltijd die Jezus met zijn discipelen had, voordat hij werd verraden door Judas, de 13e apostel.

Volgens de christelijke leer zouden ook zowel de zondvloed van Noach als de verleiding van Adam door Eva met de appel op vrijdag plaats hebben gevonden.[1]

In de psychologie wordt deze irrationele angst voor vrijdag de dertiende paraskevidekatriafobie genoemd.

In verband met het bijgeloof rond het getal 13 hebben in de Verenigde Staten sommige hotels geen kamer 13, ligt in Parijs een straat waarbij huisnummer 13 is overgeslagen en is er in vrijwel ieder vliegtuig geen rij 13 maar gaat rij 12 over in 14. Verder wordt er in de autosport traditioneel geen startnummer 13 toegekend en is in ziekenhuizen vaak geen operatiekamer met het nummer 13 te vinden. In sommige gebouwen ontbreekt de 13e verdieping.

Bijgeloof en angst
Dit bijgeloof van miljoenen mensen heeft invloed op de economie: in de Verenigde Staten verzuimen opvallend veel mensen hun werk en worden zakelijke transacties uitgesteld.

Nederlands onderzoek wijst uit dat vrijdag de dertiende helemaal geen ongeluk brengt. Integendeel: volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek komen er op vrijdag de dertiende juist minder ongevalmeldingen binnen dan op andere dagen. Dit zou natuurlijk veroorzaakt kunnen worden doordat mensen op die dag extra voorzichtig zijn, of zelfs thuis blijven uit irrationele angst om die dag hun huis uit te komen.

De power van 13
Dertien heeft in de numerologie een heel andere betekenis. Voor zowel de numerologen als tarotkaartlezers is 13 een nummer van transformatie. Het leidt meestal eerst afbraak van de oude structuur, maar wordt dan gevolgd door heropbouw of een nieuwe fase. Meestal krijg je er een betere vorm voor terug. Getalsmatig is het een praktisch getal dat staat voor hard werken. Dus wees niet bang voor getal 13! Integendeel, behandel het zoals diverse bevolkingsgroepen dat in de oudheid deden: als een goddelijk en krachtig getal dat staat voor verandering.

Het getal 13 staat dan ook voor innovatie en vernieuwing; het ingaan van een nieuw tijdperk of overgangsfase. Transformatie is nodig. De wereld kan wel een ‘update’ gebruiken. We hebben een andere manier van denken nodig om oplossingen aan te dragen voor de ingewikkelde problemen waar we vandaag de dag tegenaan lopen, waaronder de huidige crisis en de klimaatverandering. Daar hoort een andere manier van denken, handelen en zaken voeren bij. Trendforecaster Lidewij Edelkoort voorspelt dat ons denken in 2020 compleet zal zijn veranderd. We zullen dan meer onze rechter hersenhelft hebben ontwikkeld en deze beter kunnen inzetten met onze analytische manier van denken.

Dutchlabel roept daarom iedereen op zichzelf te trainen in conceptdenken. Bij conceptdenken zijn je linker- en rechter hersenhelft in evenwicht met elkaar om tot nieuwe oplossingen te kunnen komen die van toegevoegde waarde zijn. Er is niets mis met onze ‘oude’ analytische manier van denken. We kunnen per slot van rekening een raket naar de maan sturen. Maar als we onze creatieve rechter hersenhelft nog meer gaan trainen, komen daar nieuwe en andere oplossingen uit die ons helpen bij de ingewikkelde problematiek van vandaag de dag. Denk aan de Smart Highways, waarbij de energie door autobanden opgewekt, wordt gebruikt om lantaarnpalen mee te verlichten.

[1] Vrijdag de dertiende: Geschiedenis, oorsprong en tradities. Gedownload op 13-09-13, van http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/48510-vrijdag-de-dertiende-geschiedenis-oorsprong-en-tradities.html

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.
US

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing